Zanimljiva fizika


Likovi:

Dr. J- fizičar i agent CIA-e sa nepunim radnim vremenom. Kao glavni lik, Dr. J se bori putem pokušaja i pogrešaka pokazati da istina, pravda i fizika uvijek pobjeđuju.

J. Jr.-Dr. J jedini sin i glavni pomagač u borbi za fiziku. vrijedna imovina ocu.

Tripod-dr. J je pouzdani, tronogi pas i vjerni pratilac. Kada ne pomaže Dr. J-u svom pohodu za istinu fizike, on ostaje na travnjaku ispred kuće.

SAP-fizičari, suparnička skupina s navikom da se stalno pojavljuju i da se suprotstavljaju Dr. J i njegovim pratiteljima.

Amusing Problems in Physics by Douglas C. Jenkins

izvor

U ovoj jezivoj epizodi Dr. J i Tripod putuju na Aljasku da studiraju ledene bregove. Svjesni su da će im temperatura promijeniti neke radne navike, ali ipak pomalo ne shvaćaju koliko će mali Eskimi promijeniti njihove navike. Na prvom mjestu, životinje se tretiraju kao ljudi. Zapravo, Regency Igloo Apartments, gdje Dr. J and Tripod su odsjeli, stalno provjerava morski lav.  Drugo, strancima se sve preskupo naplaćuje. Npr, otkrili su da je iznajmljivanje kajaka 60% novca koji imaju. Osim toga, za iznajmljivanje grijača za kajak je 50% od novca kojeg imaju. (Na šalterima piše "Ne možete imati kajak i grijač") Budite cool posjetilac.
 Dr. J je odlučio da ne iznajmljuje ništa. Obuli su specijalne sniježne cipele i krenuli izučavati ledeni brijeg.  Odredili su da bi zapremina ledenog brijega mogla biti 2 X 106 m3 =2 x 1012 cm3

Ako je temperatura ledenog brijega je 250 K, (-23º C.), a gustoća 0,9998 g/cm3, koliko toplinske energije će biti potrebno da ga potpuno rastopiti?

q=79,7 cal/g

c=0,5cal/gº C

_______________

Q=?

Da li želiš vidjeti rješenje?

Kolika je toplota u džulima?

Dr. J i Tripod su se nasukali na ledenom brijegu i čekaju da budu spašeni. Došli su na sjever u potrazi za ženskim društvom za Tripoda, ali nažalost,i nisu uspjeli. Jedan aljaski hussie mislio da je Tripod sladak, ali je shvatio da treba nekoga stabilnijeg. Smrznut i usamljen, Tripod je u dubokom očaju.. Dr. J piše bilješke i stavlja ih ​​u prazne boce šaljući u svijet. Ni Dr. J niti Tripod ne mogu plivati.. Da im prođe brže vrijeme, odluče izmjeriti volumen ledenog brijega iznad vode. Izračunali su da je 2000 m3.

Ako je gustoća leda je 920 kg/m3 i gustoća morske vode je 1030 kg/m3, koliki je volumen ledenog brijega ispod vode?

Odgovor: 16726.6 m3

Pogledaj slijedeći zadatak:

Koliki dio zapremine ledene sante se nalazi ispod, a koliki iznad vode? Hoće li to biti jednako za santu leda na moru?

Rješenje

Dr. J je rođendan Planovi su napravljeni za veliko iznenađenje. Na rođendansko slavlje su bili svi pozvani čak i članovi SAP-a. J. Jr. je naručio divovski kolač koji izgleda kao Madame Curie odjevena u radioaktivni bikini. Međutim, Komisija za atomsku energiju i Odbor za javnu pristojnost odlučio je da to spriječi. Srećom, SAP je otišao u optimističnu slastičarnicu koja pravi kolače od elektrona (pesimistični ljudi smatraju da im je taj kolač odbojan).
Ako Dr. J stoji od njegovom tortom na udaljenosti od 1 metra, on ne shvaća da zapravo gleda 1,5 kg čistih elektrona! Da je shvatio, sigurno ne bi otvorio svoj dar koji je bio jedan jedini elektron... koji je odletio 21 metar od torte.

Koliko je rad obavljen u električnom polju?

Odgovor:

362.06 J

Da li želiš vidjeti rješenje?

 

ranim jutarnjim satima Dr. J pokušava privoliti na mužnju novu pasminu krave. Odabire jednu koj se zove po Hackensack. Međutim, Hackensack ne shvaća šta se dešava i reagira jako čudno. Svaki put kad Dr. J želi izmusti malo mlijeka, ona počinje čudno mukati. Konačno, ona ne može više trpjeti. Poče bježati od ostalih, ubrzanjem 2 m/sec2 u vremenu 4 sekunde, dok ne istrči iz štale. Tada počne trčati konstantnom brzinom u trajanju od 5 minuta dok dr. J ne uspije u bacanju užeta oko njenog vrata, nakon čega se ona počne usporavati usporenjem 1 m/sec2.

Koliku udaljenost je prešla krava?

Odgovor:

2448 m

Želiš vidjeti rješenje?

 

Nastava se prekinula na nekoliko dana kada dr. J misteriozno napušta grad. jer je na tajnom zadatku za svog poslodavca. Otkriven je novi satelit koji kruži oko Zemlje i niko ne zna odakle je došao. Je li špijunski satelit iz neke zemlje svijeta? Ili je to nečiji način oglašavanja zaobilaznim putem? Dr. J je stigao na vrh obližnjeg brda kako bi dobio bolji uvid na satelit. Shvatio je da ima vrlo nisku orbitu. (radijusa samo 6.4 x 106 m). Iako je prolazio vrlo brzo, dopuštajući samo letimičan pogled, vraćao se prilično često. Konačno, dr. J je u stanju dešifrirati oznake na satelitu. Bio je to natpis "When you advertise with us, the sky is the limit"
 
Uz pretpostavku da je masa Zemlje
6 x 1024 kg, kolika je brzina je satelita i koliko vremena protekne između uzastopnih preleta?
 
Odgovor:
5090 s

 

Free website powered by Beep.com
 
The responsible person for the content of this web site is solely
the webmaster of this website, approachable via this form!